El 2019, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ens va confiar la secretaria tècnica del Mes de la Ciència Ciutadana i el Medi Ambient.
Sorgida del marc de l’Exposició Som Natura que es realitzava al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Departament de Territori i Sostenibilitat va apostar per generar un espai de reflexió i suport al voltant de la ciència ciutadana i el medi ambient. El mes es va iniciar amb una jornada tècnica, on es va reflexionar sobre la situació de la ciència ciutadana, es van presentar diferents projectes i es va debatre sobre els reptes presents i futurs que té la ciència ciutadana en el camp ambiental. La jornada tècnica es va desenvolupar amb ponències, taules rodones de projectes, espais de networking i pòsters amb presència de projectes d’arreu de l’estat espanyol.
Durant tot el mes de novembre es van programar activitats en què diferents projectes de ciència ciutadana s’apropaven al públic interessat i mostraven el seu funcionament, la recollida de dades, i la importància de la participació per millorar el coneixement de les diferents problemàtiques. En total van ser 8 activitats de projectes com Planttes, Mosquito Alert, Líquens Barcelona, AtmOOs, Projecte Rius, Seguiment de Ratpenats, Seguiment d’Ocells Comuns de Catalunya i Microplàstic Watchers.
La tasca de Thigis va ser donar suport en el disseny, contacte amb ponents, institucions i entitats tant de la jornada tècnica com de les activitats al territori. Es van coordinar tots els aspectes necessaris per al bon funcionament d’aquesta iniciativa i es va finalitzar amb un informe final d’avaluació amb propostes de millora. Aquesta iniciativa ha continuat en posteriors edicions sota el nom del mes de la ciència ciutadana i la natura.
© Thigis 2025
Carrer Bassols, n.º 26, baixos 2.ª,
08026 Barcelona